Home > Portfolio > Libellen > Rombouten > Plasrombout

 

Plasrombout ( Gomphus pulchellus )

Uiterlijk: De Plasrombout heeft een lichaamslengte tussen 47 en 50 mm en oogt veel slanker dan andere rombouten omdat het achterlijf nauwelijks verbreedt. De tekening op het borststuk is uniek : de interpleurale streep (middelste dunne streep ) loopt hier in een golvende beweging helemaal door tot aan de vleugelbasis.

Voorkomen: Beperkt verspreidingsgebied, komt enkel voor op het Iberisch schiereiland, in Frankrijk, de Benelux en het westen van Duitsland.

Habitat : Allerlei stilstaande en eventueel zwak stromende wateren. Van alle rombouten het minst afhankelijk van stromende wateren, doch wel een voorkeur voor zuurstofrijk water.

Vliegtijd: Van begin mei tot half augustus.

 

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten