Home > Portfolio > Juffers > Beekjuffers > Weidebeekjuffer

 

Weidebeekjuffer  ( Calopterix splendens )

Uiterlijk : Mannetjes met een metaalblauw gekleurd lichaam en donkere band op de vleugels. De band begint voor de vleugelknoop maar reikt net niet tot de vleugelpunt. Vrouwtjes hebben een metaalgroen lichaam met egaal helder groenige tot goudkleurige  vleugels met een onopvallend klein, wit pseudopterostigma.

Voorkomen : Van Europa ( met uitzondering van noordelijk Scandinavië en het Iberisch schiereiland, waar hij wordt vervangen door de Iberische beekjuffer ) tot Noordwest-China.

Habitat : De Weidebeekjuffer heeft een voorkeur voor stromende wateren die voor het grootste deel in de zon liggen.

Vliegtijd : Van mei tot september.

 

Klik om te vergroten Klik om te vergroten
Mannetje : Let op de kenmerkende donkere band op de vleugels, die net niet tot de vleugelpunt reikt. Vrouwtje : Heeft een metaalgroen lichaam en egaal gekleurde vleugels. Het enige verschil met de vrouwtjes van Iberische beekjuffer is de kleur van de bovenkant van de laatste achterlijfsegmenten.
   
Klik om te vergroten Klik om te vergroten
Beekjuffers leven in grote groepen samen, dus soms vind je 's morgens een koppeltje aan dezelfde stengel hangen... ideaal om mooi het verschil te zien tussen de 2 seksen. De favoriete stek van de Weidebeekjuffer : een uitkijkpunt boven het stromende water... om zijn territorium te verdedigen en om vrouwtjes te verleiden.