Filip van Boven | Blauwe breedscheenjuffer

 

Home > Portfolio > Juffers > Blauwe breedscheenjuffer

 

Blauwe breedscheenjuffer  ( Platycnemis pennipes )

Uiterlijk : Middelgrote juffers met mannetjes die bleekblauw kleuren en vrouwtjes die wit, beige of lichtgroen kleuren. Hun meest opvallende kenmerk zijn uiteraard de schenen… die zijn opvallend veervormig verbreed, hebben een zwarte middenstreep en zijn bezet met afstaande haren. Net als andere breedscheenjuffers hebben ze een heel brede kop met bovenop 2 lichte dwarsstrepen.

Voorkomen : Van Europa ( met uitzondering van noordelijk Scandinavië en het Iberisch schiereiland ) tot Siberië. De Blauwe breedscheenjuffer is niet veeleisend en komt zowat overal voor : vloedvlaktes, stil of stromend water, dode rivierarmen,…

Vliegtijd : Van mei tot september.

 

Klik om te vergroten Klik om te vergroten
Mannetje : Let op de geheel bleekblauwe kleur en de brede schenen. Verder valt ook het roodbruin gekleurde pterostigma heel hard op. Vrouwtje : Let op het wit-beige lichaam met geel-oranje tinten en de brede schenen. Ook hier weer een opvallend gekleurd pterostigma.
   
Klik om te vergroten Klik om te vergroten
Kopportret mannetje : In vooraanzicht valt op hoe breed de kop is en hoe ver de ogen eigenlijk uit elkaar staan. Verder zie je hier mooi hoe de schenen zijn opgebouwd : heel breed en met grote, afstaande haren en een opvallende zwarte middenstreep. Vooraanzicht vrouwtje : Ook hier zijn de brede kop en de opvallende schenen goed te zien, maar ook de prachtige kleuren van de kop en ogen van het vrouwtje.