Filip van Boven | Blog : De Beekrombout en Platbuik

Home > Blog > 14/05/2017

 

De Beekrombout en Platbuik…

Mijn zoektocht naar bepaalde libellensoorten gaat verder… Zo heb ik afgelopen woensdag de Nederlandse grens overgestoken op weg naar een prachtig natuurgebied : de Kampina. Een zeer gevarieerd landschap van heide, weilanden en bossen waar ik langs een meanderende rivier op zoek ben gegaan naar de Beekrombout !

 

Zelfs met de beste ogen zal je het op bovenstaande foto moeilijk zien, maar in de rechter-beneden hoek steken er een paar grassprietjes af tegen het water… wel, daar zit m’n eerste net uitgeslopen Beekrombout !

 

Het is altijd overweldigend als je naar een gebied gaat dat je niet kent, op zoek naar een libel die je nooit eerder zag. Je geniet wel van de omgeving, van de geluiden,… maar ergens knaagt de twijfel : ga ik die libel hier wel vinden ? Na de eerste vondst en de eerste sessie foto’s is de druk eraf, de dag is sowieso geslaagd en kan alleen maar beter worden ! Het beetje stress dat je had ( Ja, zelfs als natuurfotograaf wandelend naast een kabbelend beekje… ) verdwijnt en alles wat er na komt is extra mee genomen en pure fun !

 

2 dagen later ga ik het iets dichter bij huis zoeken. In een park niet ver van waar ik woon ga ik eens kijken wat de vijvers al te bieden hebben… en valt mijn oog plots op een net uitgeslopen Platbuik… super !! Deze is echt nog vers, het achterlijf is zelfs nog een beetje doorschijnend in het tegenlicht. Maar het gaat snel, slechts heel af en toe wordt het harde en warme zonlicht getemperd door een aantal wolkenveldjes… en een dik uur later al zie ik de Platbuik z’n eerste vlucht nemen.

 

En uiteraard kom je tijdens die uitstappen nog tal van andere leuke dingen tegen waarvoor ik toch even m’n toestel uit de tas haal. Zo heb ik onlangs m’n eerste Grote roodoogjuffer van dit jaar gezien : toch steeds een ‘specialleke’ om te zien met z’n opvallende rode ogen. En een vrouwtje Lantaarntje : ook speciaal omdat die in verschillende kleuren kan voorkomen, het borststuk kleurt groen of roze en zelfs paars.