Filip van Boven | Koninginnenpage

 

Home > Portfolio > Vlinders > Koninginnenpage

 

Koninginnenpage  ( Papilio machaon )

Uiterlijk : De Koninginnenpage is onmiskenbaar door de  geel en zwarte vleugelkleuren en patronen. Wat meteen opvalt zijn de rode vlekken op de vleugels en de kenmerkende vleugelstaart, die beiden een rol spelen bij de passieve verdediging. De 2 rode ‘ogen’ werken als afschrikmiddel, de 2 vleugelstaarten lijken op antennes waardoor een predator ( vogel of reptiel ) de verkeerde kant aanvalt.

Voorkomen : Heel Europa, met uitzondering van Groot-Brittannië. Enkel in het noorden van Afrika en verder oostwaarts door Azië tot in Japan. Verder nog in Alaska, Canada, en een groot deel van de Verenigde Staten tot in noordelijk Mexico.

Vliegtijd : In België van maart tot in oktober.

 

Klik om te vergroten Klik om te vergroten
Let op de prachtige kleuren en het patronenspel in de vleugels, alsook op de opvallende rode vlekken ( de 'ogen' ) en de kenmerkende vleugelstaart. Koninginnenpage op 1 van zijn favoriete waardplanten : de Wilde peen. Gefotografeerd in het late avondlicht...
   
Klik om te vergroten Koninginnenpage in de wind
Deze Koninginnenpage 's avonds gevolgd tot op zijn slaapplaats, om dan de volgende ochtend bij het 1e zonlicht te kunnen fotograferen... en dat macro-fotografie best lastig kan zijn en je soms goed moet 'timen' wanneer je moet afdrukken, bewijst het filmpje hiernaast... 's Morgens bij aankomst stond er inderdaad een beetje wind... maar uiteindelijk is het toch gelukt de foto van hiernaast te maken. Even wachten op wat zonlicht en op het exact juiste moment afdrukken...
   
Klik om te vergroten Klik om te vergroten
De rups van de Koninginnenpage : ook hier weer prachtige kleuren en patronen... De rups van de Koninginnenpage etend van Wilde peen, 1 van de favoriete waardplanten.