Filip van Boven | toparlar

Terug naar -> Libellen in Turkije

 

Toparlar

 

We beginnen in een bergketen net boven Toparlar (1). Vanaf de weg zien we een brede, oude rivierbedding… met nog steeds een ‘open karakter’, al zie je dat de bomen en struiken mondjesmaat de overhand krijgen. Omgeven door de hoge wanden van de omliggende bergen vormt dit een ideaal jachtterrein voor libellen, zolang er in de omgeving ook water te vinden is. En inderdaad, verderop en hogerop vinden we nog stromend en stilstaand water en zelfs een aantal watervallen. De zoektocht kan beginnen...

Uitgedroogde rivierbedding Variatie van stilstaand en stromend water

Lang moeten we niet zoeken. We zijn nog maar net de auto uitgestapt of we zien al een blauw uitgerijpte libel een grote daas uit de lucht grijpen. Die 1e foto is al meteen iets speciaal... maar dat besef ik pas 1 maand nadat ik terug in België ben. Want dit is blijkbaar een 'andromorph' vrouwtje Beekoeverlibel : een vrouwtje dat helemaal blauw uitkleurt zoals normaal gezien enkel mannetjes dit doen.

Andromorph vrouwtje Beekoeverlibel  

Wat later vinden we nog een soort oeverlibel... en bij deze is er geen twijfel : het is een vrouwtje Epauletoeverlibel ! Onmiskenbaar door die opvallende witte streep op de zijkant van het borststuk. Deze zit graag te zonnen op de hete keien, en om een laag standpunt te bekomen moet ik dan ook maar even op die keien gaan liggen... no pain, no gain !

vrouwtje Epauletoeverlibel

Ik had een verlanglijstje gemaakt van libellen die ik heel graag wilde zien en fotograferen. De libel die 2e stond op de lijst vonden we binnen het halfuur na het uitstappen... de Vaandeldrager !! Die uitgedroogde rivierbedding bleek een ideale biotoop voor deze grote jager, want we hebben deze hier nog regelmatig gezien en 2 keer heb ik hem hier 's morgens bij het 1e licht kunnen fotograferen... 1 van de hoogtepunten van deze reis !

Vaandeldrager bij eerste licht Prachtige tekening van de Vaandeldrager

Wat hogerop en in de buurt van het stromende water vinden we onze 3e soort Oeverlibel : de Kleine oeverlibel ! Wat meteen opvalt is hun formaat... net geen 4 cm groot. Het wordt waarschijnlijk niet dikwijls gezegd over libellen, maar ik zeg het nu toch : ''wat een schattige libel !'' En ze zijn zo mooi getekend, vooral de vrouwtjes dan. Maar wel redelijk schuw, ik heb er best wat tijd moeten insteken om ze deftig te fotograferen. Ze zitten bijna altijd stil op rotsen, maar nooit lang op dezelfde plek.

Vrouwtje Kleine oeverlibel

Een andere libel die meteen de aandacht trok, was de Blauwe zonnewijzer. In de droge rivierbedding vonden we eerst een vrouwtje... die viel direct op door haar opvallende kleuren en grote vlekken op de vleugels. Dit vrouwtje kon ik redelijk gemakkelijk benaderen. Door de hitte nam ze de typische 'obeliskhouding' aan... door met het lichaam naar de zon te wijzen, verkleint het oppervlak en bevordert dat dus de afkoeling. Ik heb het zelf ook geprobeerd, echter zonder succes... De mannetjes kleuren prachtig blauw en nemen ook deze houding aan op rotsen. Hier heb ik geprobeerd om over de libel te gaan staan en recht naar beneden te fotograferen.

Prachtig gekleurd vrouwtje Blauwe zonnewijzer Mannetje Blauwe zonnewijzer

Op deze locatie waren dit zowat de opvallendste verschijningen. Op vlak van libellen dan toch... Ik heb verschrikkelijk veel tijd gestoken in het fotograferen van deze libellen. Bij elke nieuwe soort, en eigenlijk bij elk nieuw individu, bleef ik fotograferen tot ik tevreden was met het resultaat. Soms stond ik uren op dezelfde plek tot aan de knieën in 't water voor die ene foto. Slechts heel af en toe zag ik iets dat ik zo speciaal vond... dat ik toch even geen libel fotografeerde. Dat was het geval bij onderstaande Mierenleeuw. We hebben ze regelmatig gezien, en vliegend zijn het gewoonweg magische dieren. Ooit wil ik terug om daar werk van te maken : een vliegbeeld van zo'n reuzengrote mierenleeuw !

Mierenleeuw