Filip van Boven | xanthos

Terug naar -> Libellen in Turkije

 

Xanthos

 

Voor de 4e locatie verlaten we de omgeving van het meer en rijden we op een uurtje naar het oosten, net voorbij de grote stad Fethiye. Daar ligt de Xanthos rivier (4)... en in dit gedeelte is dit een grote, brede en snelstromende rivier. Hier heeft de Xanthos de bergen al verlaten en stroomt hij redelijk vlak door het landschap. Zijn oevers zijn afwisselend steil en vol begroeiing, of eerder plat en vol bezaaid met keien.

En het zijn net die keienstrandjes waar we op zoek zijn gegaan naar een aantal interessante libellen : de Tanglibellen ! De 1e die we vonden, en die we nadien nog regelmatig hebben gezien, was de onderstaande Kleine tanglibel. Een soort die in zuidelijk België ook voorkomt trouwens, al ziet deze Turkse ondersoort er toch nog net iets anders uit... Ik heb geluk gehad dat ik er 1 vond op een grote, platte rots en dat ik die heel voorzichtig van bovenaf heb kunnen fotograferen, zo lijkt het op een fossiel in kleur... 

Soms werden de temperaturen echt ondraaglijk... regelmatig een eind boven de 40°C met op 1 dag een uitschieter van 50°C. Gelukkig hadden we airco in de auto !! Maar in de auto zitten geen libellen, dus toch maar weer op stap... We zoeken het dan maar iets hogerop, boven op de dijk die naast de rivier ligt. Daar hebben we tenminste nog een zuchtje wind en we maken ons wijs dat dit ons toch wat verkoeling geeft. Gelukkig valt ook daar heel wat te beleven, want op dunne takjes die hard wapperen in de wind, vinden we een superschattig en klein libelletje : het Windvaantje !

Ok, genoeg afkoeling en terug naar de rivier op zoek naar tanglibellen ! Tot mijn grote spijt heb ik de Golftanglibel niet gevonden en moet ik dus zeker ( en dat is niet spijtig ) nog eens terug naar Turkije... Wat we daarentegen wel hebben gevonden en waar ik heel blij mee ben : de Donkere tanglibel ! Slechts op 1 locatie een klein aantal individuen, maar dat is genoeg hè... Op 't eerste zicht misschien niet veel verschil met de Kleine tanglibel, maar let eens op de details. Het patroon en de kleur op het borststuk, maar vooral de vorm van de 'tang' achteraan... die is voor elke soort anders en dus een belangrijk determinatiekenmerk !

Alweer een fantastisch mooie locatie dus, met tal van mooie soorten ! Want uiteraard zie je naast bovenstaande soorten ook wel anderen. Zo zagen we redelijk veel Zuidelijke oeverlibellen, waaronder een helemaal blauw uitgekleurd mannetje. Maar ook bijvoorbeeld een Slanke oeverlibel, die toch heel wat zeldzamer is. Hieronder rechts een foto van zo'n Slanke oeverlibel die net een overvliegende Blauwe breedscheenjuffer uit de lucht had geplukt...